top of page
BİNGÖL

Bingöl, dört tarafı dağlarla, akarsularla çevrili, güzelliği doğasında gizli Doğu Anadolu Bölgesi’nin 14 ilinden biridir. Elazığ, Erzurum, Muş, Diyarbakır ve Tunceli illerinin çevrelediği kavşak noktasında yer alan Bingöl, yol ağı bakımından önemli bir noktada bulunuyor.

 

Uluslararası karayolu üzerinde yer alan Bingöl’e, merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan Genç İlçesi’nden trenle de ulaşım sağlanıyor. 2013 yılında ulaşıma açılan Bingöl Havalimanı’yla da ulaşım her alanda kolaylıkla sağlanıyor.

 

Doğa güzellikleriyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin şirin bir ili olan Bingöl, eşsiz güzellikte doğuşuyla dünyayı aydınlatan Güneşin Doğuşu’nun net bir şekilde izlendiği Türkiye’deki tek, Dünya’daki ikinci yerdir.

İLÇELERİMİZ

 

BİNGÖL

ADAKLI İLÇESİ

1968 yılında Azakpert olan ismi Adaklı olarak değiştirilmiştir. 04.07.1987 tarihinde 3392 sayılı Yasayla ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1988 yılı başında ilk Kaymakam ataması yapılarak, idari teşkilatlanması başlamıştır. Coğrafi yönden Doğu Anadolu bölgesi yukarı Fırat bölümünde Bingöl ilinin kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Rakımı 1500 m.dir Yüzölçümü 841 km²'dir. Bölgenin büyük bölümü meşe ormanlarıyla kaplı engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Adaklı ilçesi; Elazığ ili Karakoçan ilçesi Kiğı, Yedisu, Karlıova ve Bingöl merkez ilçe ile çevrilidir. İklimin kışın çok sert ve uzun sürmesi ilçenin ekonomik ve sosyal yaşantısını belirleyen en önemli faktörlerden biridir.

 

İlçe Murat Nehri vadisinde 1712 km²lik alan üzerinde kurulmuş olup kuzeyinde Bingöl merkez, doğusunda Solhan ilçesi, güneyinde Diyarbakır iline bağlı Kulp-Lice-Hani ilçeleri, batısında ise Elazığ iline bağlı Arıcak- Palu ilçeleriyle çevrelenmiştir. İlçenin toplam sınır uzunluğu 194 km, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1125 m. dir.

 

Genç ilçesi dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup, belli başlı dağlar doğuda Akçakara, batıda Akdağlar, güneyde ise Koz dağlarıdır. Bu dağların büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olup, orman örtüsü bakımından Bingöl’ün en zengin ilçelerinden biridir.

GENÇ İLÇESİ

Tarihte Hitit, Huri, Bizans, Selçuklu egemenliklerine geçen Karlıova İlçesi, 1514’te Yavuz Sultan Selim’in Çaldiran Zaferi sonrasında Osmanlı topraklarına katılır. Cumhuriyet’ in ilanından sonra 1936 yılına kadar Muş iline bağlı Bingöl adini taşıyan Karlıova İlçesi, 1936’da il haline getirilen Bingöl’e bağlanmıştır. 1938’de yürürlüğe giren kanun ile ismi Karlıova olarak değiştirilmiştir.

 

Bingöl, Güneşin Doğuşunun dünyada en iyi izlendiği iki yerden biridir. Bu yerler, İsviçre’nin Alp Dağları ve Karlıova’nın Bingöl Dağları’dır.

 

Karlıova İlçesi’nin 3250 metre yükseklikteki Bingöl Dağları’nın Kale Tepesi’nden “Güneşin Doğuşu”nu çıplak gözle seyretmek mümkündür. Her yıl 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında en iyi şekilde seyredilebilen güneşi doğuşunu izlemek için düzenlenen festivalde, her yıl binlerce kişi Bingöl Dağları’na akın eder. Önce bir alev topu gibi dağların arkasından yükselen güneş, renk cümbüşüne dönüşerek dünyayı aydınlatıyor.

KARLIOVA İLÇESİ

İlçenin adını Bizanslılar zamanında bölge komutanının Kiğan ismindeki kızından veya Kiğa ismindeki Komutandan aldığı söylenmektedir.

 

Kiğı’nın Türkçe Sözlükte anlamı yoktur ancak Kiğı’nın adı konusunda birçok rivayet vardır. Bunların gerçeğe yakın olanlarım şöyle sıralayabiliriz; Erzincan tarihinde Kiğı’nın “Dağlar Memleketi” anlamına geldiği ifade edilmektedir. Kiğı, Romalılar zamanında Roma hanedanı Kiga’nın oğlu Talon’un hâkimiyeti altında kalmıştır. Talon’un oturduğu bu kaleye Kiga ismini koyduğu, Kiga’nın Kiğı’ya dönüştüğü de rivayetler arasındadır.

KİĞI İLÇESİ

Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü Solhan İlçesi, 1929 yılında nahiye olarak Muş iline bağlanmış, 1936 tarihinde de ilçe konumuna getirilerek Bingöl İli’ne bağlanmıştır.

Solhan, ilçenin 2 km batısında yer alan Mezgeft adı ile anılan yerde, “Beglon” adında bir beyin yönetiminde kaldığı için bu ismi almıştır. Zamanla bu sözcük halk dilinde değişime uğramış, Boglon olarak anılmaya başlanmış, 1932 yılında da Solhan adını almıştır.

 

SOLHAN İLÇESİ

Cumhuriyetin ilk yıllarında Holhol Köyü olarak Sarıtosun bucağına bağlı bir köy olan Yayladere 1936 yılında bucak merkezinin Sarıtosun'dan Holhol'a olan eski adı 1959 yılında Yayladere olarak değiştirilmiştir. 04 Temmuz 1987 tarihinde 3392 sayılı yasasıyla Bingöl iline bağlı bir ilçe haline dönüşmüştür

 

Tunceli ile Bingöl il sınırlarının birleştiği yerde dağlar arasına kurulmuş bir ilçemizdir. İdari sınırlar olarak doğusunda Bingöl, Pülümür ilçesi, güneybatısı Tunceli ili Nazimiye ilçesi, güneyinde Elazığ ili Karakoçan ilçesi ile çevrili 400 km² alana sahiptir. Deniz seviyesinden 1610 m. yüksekliktedir. Kuzey batısında Tunceli ile birlikte 2800 m. yüksekliktedir. Selbüs ve Yavuz taş (TARU) Dağları bulunmaktadır. Tarıma elverişsiz toprağı ve düzlüğü az bulunan Bingöl ile Elazığ il sınırı oluşturup, üzerinde özlüce barajı yapılan peri suyu tek akarsuyudur. Bitki örtüsü olarak yer yer meşeden oluşan ormanlara sahip olup iklimi karasaldır. Kışları çok fazla yağışlı, soğuk, yazları serindir.

YAYLADERE İLÇESİ

Yedisu İlçe Merkezi Perisuyu Vadisi’nin en geniş yerinde kurulmuş olup, İlçeye bağlı köyler genellikle bu vadinin içinde yer almaktadır. Ortalama yüksekliği 1500 metredir. Yedisu Ovasındaki arazi verimli ve her çeşit tarıma elverişlidir. Toprağı kumlu ve suludur. Bilhassa bu bölgede fasulye, mısır, elma, armut, ceviz ve hububat bol miktarda yetiştirilebilmektedir. Yedisu bölgesinde bulunan Şeytan Dağlarında ve Peri Suyu Vadisinde yaşayan geyik ve yabani keçiler tabiatın buradaki ormanlık ve yaylalık bölümüne ayrı bir güzellik verir.

 

Kaynağını Erzurum İli’nden alan “Peri Suyu” Fırat’ın büyük kollarından biri olup, dağlar arasında doğudan batıya doğru baştanbaşa kat etmekte ve balıkçılığa müsaittir. Arazinin dağlık ve ormanlık olması dağ keçisi, ayı, tilki, tavşan,  kurt ve alabalık gibi av hayvanlarının çok fazla olması bölgeye caziplik kazandırmaktadır. Ayrıca İlçe Merkezi ve çevresi arıcılık yapmaya müsaittir.

YEDİSU İLÇESİ

bottom of page